In het kort
Deelnemers aan TTEC zijn Antonius Zorggroep, Certe, Martini Ziekenhuis, Medisch Centrum Leeuwarden, Ommelander Ziekenhuis Groningen, Nij Smellinghe, Tjongerschans, Treant, UMCG en Wilhelmina Ziekenhuis Assen.
De voorzitters van de Antistollingscommissies vormen tezamen TTEC; betrokken zorgprofessionals zijn hematologen, ziekenhuisapothekers en trombosediensten. Bij projecten worden ook huisartsen, eerstelijns apothekers en zorgverzekeraars betrokken.
Naast het TTEC bestaat ook de Regiotafel Antistolling en hebben de 4 trombosediensten in Groningen, Friesland en Drenthe regulier overleg. Activiteiten en/of personen van verschillende gremia m.b.t. antistollingszorg verschuiven nog wel eens; dit is een gegeven en belemmert niet.
- TTEC: beleid rondom antistollingszorg voorbereiden en afstemmen. Besluiten over dit beleid nemen de antistollingscommissies en/of RvB van de individuele ziekenhuizen.
- Regiotafel: regio informeren over TTEC beleid en casuïstiek bespreken. Betrokkenen zijn zorgprofessionals met interesse in antistolling, dus naast deelnemers van het TTEC ook andere medisch specialisten, zorgprofessionals uit VVT instellingen, huisartsen, eerstelijns apothekers.
- De 4 trombosediensten in Groningen, Friesland en Drenthe voeren (TTEC) beleid uit. Zij hebben 3 maal per jaar overleg over actuele zaken.
- De coöperatie Centrum Antistolling & Trombosezorg (CAT) werkt ook samen met TTEC.
TTEC zet erop in om patiënten met trombose door de huisarts of trombosedienst te laten behandelen waar het kan, en door de medisch specialist waar dat nodig is.
Het centrum is 24/7 bereikbaar:
- Voor huisartsen en medisch specialisten die advies willen over patiënten met een complex ziektebeeld
- Voor patiënten met vragen over hun antistollingsbehandeling.
Verder richt het expertisecentrum zich op het regionale gebruik, ontwikkeling en evaluatie van de richtlijnen voor trombosezorg.
Daarnaast vindt wetenschappelijk onderzoek plaats en wordt onderwijs gegeven. Bestaande scholingen (zoals die van Martini ziekenhuis) worden (in de toekomst) ook gedeeld via de TTEC website.
Goede voorbeelden en wetenschappelijke kennis worden gedeeld in het zorgnetwerk. Door regionaal samen te werken aan optimale kwaliteit en veiligheid van de antistollingszorg, wordt het aantal complicaties verminderd en worden onnodige ziekenhuisopnames voorkomen, wat de zorg goedkoper zal maken.