Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

‘Toen werd je zelf ziek’ - zorgverleners wisselen van perspectief - JBZ

Multidisciplinair gesprek
Perifeer ziekenhuis
Jeroen Bosch Ziekenhuis

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis leren zorgverleners ervaren hoe het is om patiënt te zijn. Met behulp van tools zoals een VR-patiëntreis en een mankementenlunch kijken zorgverleners door de ogen van een patiënt. In een multidisciplinair gesprek reflecteren zij op deze ervaringen, met als doel vanuit het perspectief van patiënt èn zorgprofessional de kwaliteit van zorg te verbeteren.

 

In het kort

Vanuit de persoonlijke ervaringen van internist-infectioloog Marjan van Apeldoorn als patiënt, startte in het JBZ in 2017 het programma ‘Toen werd je zelf ziek’. In dit programma staat het wisselen van perspectief, tussen patiënt en zorgprofessional, centraal. Daarvoor zijn allerlei tools ontwikkeld, om ervaringsverhalen te delen en zorgprofessionals het patiënt-zijn te laten ervaren. Uiteindelijk is het delen van ervaringen een middel om een dialoog op gang te brengen over de zelf ervaren zorg, maar vooral de zorg in de context van het dagelijks werk, om daarvan te leren. Zo wordt een reflectiekaart ingezet, waarin deelnemers eerst zelf nadenken hoe ze de VR-film of mankementensessie hebben ervaren, om vervolgens daarover in gesprek te gaan met elkaar. Er worden workshops en masterclasses gegeven binnen en buiten het ziekenhuis. Daarnaast is in samenwerking met Elearnity een digitale opleiding ontwikkeld, waarin je leert hoe je zelf aan de slag kunt met ‘Toen werd je zelf ziek’ in je eigen werkomgeving.

Inspiratie

       
‘‘Toen werd je zelf ziek’ is een manier om vorm te geven aan het op gang brengen van het multidisciplinaire gesprek mèt de patiënt om daarvan te leren. De patiënt is in dit geval óók zorgverlener en stimuleert andere zorgverleners om van perspectief te wisselen om daarvan te leren en de zorg te verbeteren voor alle patiënten.’

De Elearnity - ‘Toen werd je zelf ziek’ is ook in andere zorginstellingen toepasbaar en geeft praktische handvatten om zelf aan de slag te gaan.

Wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar het effect van het kijken van de VR-film - waarin je door de ogen van de patiënt de zorg ervaart – op de patiënt-professional relatie.

   

Tips & tricks

  • Droom groot, maar begin klein.
  • Ingeplande tijd voor een kartrekker en/of projectleider.
  • Sluit zoveel mogelijk aan bij bestaande momenten, bijvoorbeeld teamoverleggen etc.
  • Maak gebruik van daar waar de energie zit.
  • Bestendiging van het gedachtegoed (je verplaatsen in het perspectief van de patiënt) ontstaat geleidelijk door je collega’s te enthousiasmeren en bewustzijn te creëren. Het zelf ervaren door middel van de tools kan hier zeker bij helpen.

Contactpersonen

Marjan van Apeldoorn
Marjan van Apeldoorn
Internist-infectioloog
Ankie van den Broek
Ankie van den Broek
Unithoofd
Pieter Broos
Pieter Broos
Adviseur Kwaliteit & Veiligheid
Evita Bartels
Evita Bartels
Projectleider