Beslis/adviesboom
De patiëntreis is onderdeel van een groter project dat bestaat uit drie onderdelen.
- Deel 1: De patiëntreis
De patiëntreis begint op de dag van opname (van huis naar ziekenhuis, ziekenhuisverblijf en/of operatie), zet zich voort tijdens het herstel en duurt tot aan het ontslag. De focus ligt op beleving, behoefte en betrokkenheid. Een kwaliteitsmedewerker is vanaf stap 1 betrokken bij de reis van de patiënt. Dit kan vanaf de thuislocatie zijn, vanaf een huisartsbezoek of bij de deur van het ziekenhuis. - Deel 2: Workshop 1
In een workshop wordt de patiëntreis geëvalueerd met alle zorgverleners en medewerkers die betrokken zijn geweest. Denk aan artsen, verpleegkundigen, facilitaire dienstverlening, OK-personeel en daarbij ook afdelingsmanagers. Ook de patiënt zelf en een deel van de cliëntenraad zijn aanwezig. In deze workshop worden een aantal uitkomsten van de patiëntreis en de resultaten van spiegelgesprekken/interviews ten aanzien van dit onderwerp vergeleken. Zo kunnen verbeterpunten en successen worden benoemd. - Deel 3: Workshop 2
In een tweede workshop worden de verbeterpunten besproken met alle bovenstaande zorgverleners. Met de Lean A3 methode worden de punten uitgewerkt en ingericht in de praktijk zodat deze cyclisch geëvalueerd kunnen worden.
T.a.v. de verbeterpunten zijn diverse acties uitgezet:
- De communicatie in ziekenhuisfolders wordt verbeterd zodat folders beter te begrijpen en concreter zijn.
- Het opnamegesprek wordt aangepast, zodat duidelijke verwachtingen voor zowel zorgverlener als patiënt worden geuit.
- Ziekenhuisbreed wordt de medicatievoorziening door de apotheek veranderd.
- In de spreekkamer komt meer aandacht voor eerdere ziekenhuiservaringen. Hierdoor worden mogelijke angsten gereduceerd.
- Omdat de patiënt de medische taal vaak niet goed begrijpt, worden presentaties gegeven op afdelingen om medische termen duidelijker uit te leggen en artsen bewust te maken.
- Patiënten hadden het tijdens het wachten voor de operatie heel erg koud. De kamertemperatuur is aangepast.
Kennis inzetten
De professional richt zich over het algemeen meer op het proces dan op de emotionele impact. Met de patiëntreis wordt ingezoomd op de emotie van de patiënt, waardoor medewerkers zich bewuster zijn van de impact die ze kunnen hebben. Dankzij inzicht in het bredere plaatje: ‘hoe is de thuissituatie?’ en ‘wat zijn de zorgen hierom?’, kan de zorgprofessional deze kennis meenemen in de zorgverlening.