In het kort
Aanleiding
Vanuit verschillende initiatieven om anders om te gaan met kwaliteit van veiligheid, zowel landelijk als bij het Radboudumc zelf, ontstond de wens om de ervaring van de patiënt en professional als vertrekpunt te nemen in het vormgeven van indicatoren en randvoorwaarden. Het perspectief van de patiënt krijgt een meer gelijkwaardige positie in deze trajecten en komt meer in balans met perspectieven van alle andere betrokkenen zoals zorgprofessionals, de ziekenhuisorganisatie, zorgverzekeraars en inspectie. Deze zienswijze wordt inmiddels door verschillende partijen gedeeld. Ook sluit deze aan bij de missie en visie, uitgangspunten en kaders van de vastgestelde contourennota ‘Fit for the Future’, toekomstig model voor organisatie en besturing, van het Radboudumc.
Het Radboudumc streeft naar vraaggestuurde zorg vanuit de patiënt. Daarom is het noodzakelijk om plaats te bieden aan niet-kwantificeerbare, persoonlijke waardering van kwaliteit van zorg. Dit houdt in dat zorgprofessionals niet alleen betrokken zijn bij het bepalen van kwaliteit in de zorg, maar ook bij het vormgeven van de verantwoording van die kwaliteit van zorg. Op deze manier wordt kwaliteit van zorg weer teruggegeven aan de zorgprofessionals en de patiënten.
Waardendialoog traject
De waardendialogen bestaan uit 20 interviews en 3 dialoogsessies.
Stap 1 - interviews
Interviews met 20 patiënten aan de hand van de ‘vertel eens’- methodiek. Wat was belangrijk, wat ging er goed en wat niet. Een open gesprek, met een zo’n divers mogelijk patiëntperspectief (denk aan verschillende gezondheidsvaardigheden, achtergronden, cultuur, seksualiteit e.d.). Uit deze groep worden 6 tot 8 patiënten gekozen voor de dialoogsessies.
Stap 2 - waardendialoog
Hierin wordt vanuit ervaringsverhalen in co-creatie bepaald welke waarden belangrijk zijn voor goede zorg. Deze sessie wordt begeleid door een onafhankelijke gespreksleider, die zorgt voor een veilig en gelijkwaardig gesprek.
Stap 3 – uitkomstendialoog
In deze dialoog wordt in gezamenlijkheid bepaald welke waarden het belangrijkst zijn en vormen de kernset.
Stap 4 - verbeter- en randvoorwaardendialoog
De waardenkernset is best abstract en wordt meer concreet in samen op te stellen verbeter- en ontwikkeldoelen. De zorgprofessionals en patiënten kunnen hier zelf prioriteit geven aan wat voor hun echt het verschil maakt in kwaliteit van zorg.
Dit traject is samen ontwikkeld in samenwerking tussen het Radboudumc en IKONE. Dit is een onafhankelijk adviesbureau (non-profit), met expertise op het gebied van co-creatie.

Toegevoegde waarde voor de patiënt en zorgverlener
Patiënt en zorgverlener voelen zich beiden gehoord. Het is een dialoog op basis van gelijkwaardigheid. De patiënt en zorgverlener bepalen in gezamenlijkheid wat kwalitatief goede zorg is en wat daar voor nodig is. Er wordt verder onderzoek gedaan naar de impact van de waardendialogen.