In het kort
De steeds complexere antistollingszorg vormde aanleiding te starten met een Kenniscentrum. Er werden steeds meer antistollingsmiddelen voorgeschreven, in steeds meer (wisselende) combinaties en door steeds meer disciplines. Ook de vragen over casemanagement namen toe. Om goede zorg te kunnen blijven leveren, was het nodig om de kennis over antistolling niet alleen bij enkele specialisten te laten maar breder beschikbaar te maken en te delen.
Zo zijn tromboseartsen, die in dienst waren van de trombosedienst en eerst alleen de VKA’s door doseerden, omgeschoold naar de brede antistollingszorg. Zij kunnen nu ook vragen beantwoorden over alle nieuwe middelen.
Mocht het Kenniscentrum vragen niet kunnen beantwoorden dan worden de leden van de antistollingsgroep van het ziekenhuis gevraagd om mee te denken
Zorgpad antistolling
Het Kenniscentrum is formeel opgenomen in het Hart- en Vaatcentrum Salland van het ziekenhuis. In het Hart- en Vaatcentrum Salland is alle zorg ondergebracht in relevante zorgpaden zoals CVRM, hartfalen, stroke, pijn op de borst, spataderen, boezemfibrilleren etc. Vanwege de prioriteit heeft antistolling ook een eigen zorgpad.
De antistollingscommissieleden en de tromboseartsen van het Kenniscentrum bepalen gezamenlijk de inhoud en de toekomstvisie.