In het kort
Om de communicatie te verbeteren en te optimaliseren binnen het team van verpleging, verloskundigen en gynaecologen is gestart met de inzet van het MDG. De geleerde lessen uit deze overlegmomenten worden besproken in het hele team en in het regionale samenwerkingsverband. Leren van elkaar wat goed gaat of nog beter kan.
Werkwijze
Debriefing
Na elke bevalling wordt het verloop ervan met de patiënt en degenen die betrokken zijn (zorgverleners, familie) besproken. Vragen hierbij:
- Hoe voelt iedereen zich?
- Hoe heeft de patiënt het ervaren?
- Hoe is alles verlopen; wat ging er goed en waarom? En wat zou er beter kunnen.
De communicatie, rolverdeling, leiderschap en samenwerking, de besluitvorming en hoe de patiënt daarbij betrokken is, zijn vaste onderdelen van de debriefing.
Door in een vroeg stadium het gesprek aan te gaan, creëer je duidelijkheid en kan snel worden ingespeeld op problemen of wensen. Er zijn speciale kaartjes gemaakt met vragen en onderwerpen voor de debriefing.
Overdracht van de 1e naar de 2e lijn
Om ook een verbeterslag te maken met de communicatie rondom niet-acute overdracht van de 1e naar de 2e lijn, is gekozen voor de inzet van het MDG. De overdracht vindt nu plaats met alle aanwezigen (verloskundigen 1e, 2e lijn, kraamverzorgster, gynaecoloog, verpleegkundigen en de patiënt) op de verloskamer. Voordeel hiervan is dat de wensen en behoeften van alle partijen zoveel mogelijk worden besproken en afgestemd en geen informatie meer verloren gaat.
‘Door de inzet van het MDG op deze manier ontstaat er continue aandacht voor leren en reflecteren en worden van daaruit verbeteracties ingezet. Psychologische veiligheid is cruciaal.’