In het kort
De afdeling Zorg Applicatie Management (ZAM) heeft in nauwe samenwerking met de Antistollingscommissie en de gebruikersgroepen ‘medisch’ en ‘medicatie’ een Antistollingsnavigator vormgegeven. Deze is beschikbaar en inzichtelijk voor alle betrokken zorgverleners, zowel beschouwers als snijders, verpleegkundigen en trombosedienst.
De Antistollingsnavigator is dé plek in het EPD voor alle informatie m.b.t. antistolling: antistollingsmedicatie (per geneesmiddelgroep), indicatiestelling (verplicht veld bij antistolling), relevante labuitslagen, toekomstige verrichtingen en het perioperatieve antsitollingsbeleid, vastgelegd in antistollingsnotities.
Communicatie met de trombosedienst wordt automatisch gegenereerd vanuit de navigator in het EPD, afhankelijk van het Trombosedienst-formulier dat de arts kiest en na invullen digitaal verstuurd.
Voor snijders is de Antistollingsnavigator een belangrijk hulpmiddel in het perioperatieve proces; het eenvoudig documenteren van het antistollingsbeleid wordt ondersteund door de getoonde relevante protocollen. Vanuit de Antistollingsnavigator zijn er hyperlinks naar het ziekenhuisbrede Antistollingsprotocol; navigatie naar het juiste onderdeel van dit protocol is afhankelijk van welke antistollingsmedicatie een patiënt gebruikt. Op basis van de geneesmiddelgroep (ATC code) wordt het meest relevante deel van het protocol als pop-up getoond.
Als een behandelend arts bij het plannen van een ingreep vergeet om de Antistollingsnavigator te benutten, krijgt hij een reminder (BPA = best practice advisory).